To pyszne jabłkowe ciasto budyniowe przygotowuje się z 3 jabłek, mleka, mąki i 3 jajek. Koniecznie zapisz przepis

To pyszne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich Twoich gości.

Można je przygotować na każdą okazję, w tym święta lub po prostu do kawy. Ten kremowy deser przyrządza się z pysznych jabłek.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu

  • 250 ml mleka,
  • 50 g białego cukru
  • 1 jajko,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 15g skrobi kukurydzianej.

Składniki na ciasto:

  • 100 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru białego
  • 2 jajka,
  • 200 g przesianej białej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 funta cukru waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • Potrzebna będzie również tortownica o wymiarach 18×24 cm.

Jak zrobić ciasto

Najpierw przygotuj krem. Połączyć wszystkie składniki kremu. Gotować masę do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.

Schłodzoną masę budyniową przełożyć do folii i przykryć folią. Następnie przygotuj ciasto. Białka i cukier waniliowy zmiksować razem. Do jajek dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Obrać jabłka i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić jabłka na małe kawałki. Połączyć ciasto z jabłkami. Z budyniu uformować kratkę, wlewając ciasto do formy.

Piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

error: Content is protected !!