Chleb kefirowy- sama przygotujesz go w swoim domu. W 60 minut otrzymasz pięknie pachnący chleb. Do przygotowania jego nie potrzebujesz zakwasu , ani drożdży

Chciałabyś upiec sama domowy chleb, jednak obawiasz się, że będzie to zbyt trudne?

 

Martwisz się , że przygotowane ciasto nie będzie chciało rosnąć? Poniższy przepis nie zawiera drożdży, ani zakwasu. Więc jak namówiłam Ciebie? Chcesz spróbować tak pysznego chlebka?

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 220 g maki żytniej
  • 200 ml kefiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g otrębów
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smarowania
  • Nasiona lnu

 

WYKONANIE:

1.W misce połącz ze sobą kefir, sodę oraz sok z cytryny. Następnie wsyp cukier oraz sól, po czym całość mieszaj do momentu , aż całkowicie rozpuści się cukier. Do miski wsyp również nasiona lnu, otręby oraz wlej oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj mąkę żytnią i wyrabiaj rękoma ciasto. Otrzymane ciasto powinno być lekko klejące. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż na nią przygotowane ciasto.

2.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni , po czym piecz przez 40-60 minut. Czas pieczenia zależy tylko i wyłącznie od Twojego piekarnika. Pamiętaj , aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik.

 

W ten o to sposób sama upiekłaś swój żytni chlebek. Jest on bardzo zdrowy oraz pożywny. Sama możesz także dobierać swoje ulubione dodatki.

 

Ten pyszny oraz zdrowy chlebek mogą spokojnie jeść osoby będące na diecie, borykające się z cukrzycą oraz podobnymi chorobami. Dzięki temu, że zamieniliśmy drożdże na otręby, poprawi się praca naszych jelit oraz zostaną usunięte toksyny z naczyń krwionośnych. Więc koniecznie zacznij jeść ten pyszny oraz bardzo zdrowy chlebek.

 

Częste jedzenie chlebka żytniego wpływa na poprawę kondycji naszego organizmu, co za tym idzie zmniejsza się ilość powstających chorób.

error: Content is protected !!