Castella- Do przygotowania tak pysznego deseru nie musisz używać sody ani proszku do pieczenia. To ciasto na pewno zasmakuje całej Twojej rodzinie.

Ciasto jajeczne Castella jest z Portugalii i oznacza ,, chleb z Kastylii”. Przepis ten jest banalnie prosty, a do jego przygotowania nie potrzebujesz sody, ani proszku do pieczenia i bardzo długo jest ono świeże.

 

Wszystkie produkty na pewno znajdziesz w swojej kuchni, i w każdej chwili je przygotujesz , nawet jak zaskoczą Cię nie spodziewani goście. Gotowe ciasto idealnie pasuje do pysznej herbaty lub bardzo aromatycznej ulubionej kawy. Zapraszam serdecznie na przepis poniżej!

POTRZEBNE SKLADNIKI:
  • Jajka-6 sztuk
  • Cukier-100 g
  • Mąka pszenna- 100 g
  • Mleko- 100 ml
  • Masło- 100 g
  • Ekstrakt waniliowy- do smaku

 

WYKONANIE:

1.Na małym ogniu podgrzej w rondelku mleko z dodatkiem masła. Gdy całkowicie rozpuści się masło, zdejmij z ognia , aby całkowicie ostygło.

 

2.Do ostudzonego mleka dodawaj polowi mąkę i za pomocą miksera , cały czas mieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja. Następnie dodaj powoli żółtka m cały czas mieszając, a pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy.

 

3.W drugiej misce ubij biała z cukru, do momentu aż piana będzie sztywna, potem przełóż ją do masy z żółtkami i powoli całość połącz ze sobą.

 

4.Na mniejszą blachę wlej przygotowane ciasto, natomiast do większej blachy wlej wodę, i włóż do niej tą mniejszą blaszkę.

 

5.Piecz w 150 stopniach przez 70 minut. Jak całkowicie ostygnie ciasto, dopiero możesz je spożywać.

 

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem, lub przełożyć go ulubionym dżemem lub bitą śmietaną. Obojętnie co do niego dodasz i tak zawsze smakujesz pysznie. Smacznego!

error: Content is protected !!