Bułeczki drożdżowe z jabłkami – Doskonały i prosty deser na każdą okazję. Koniecznie musisz spróbować
Dobroczynnych właściwości oraz smaku jabłek nie muszę już nikomu przedstawiać. Jeśli masz ochotę na smaczny i zdrowy deser dla bliskich, który możecie jeść bez żadnych wyrzutów sumienia – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Banalnie prosty przepis i szybkość wykonania sprawi, że z przyjemnością przygotujesz deser dla bliskich i chociaż przez chwilę zapomnisz o ciężkim dniu, spędzonym w pracy. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 500 g
-
Mleko 220 ml
-
Cukier 100 g
-
Masło 80 g
-
Drożdże świeże 40 g
-
Jabłka 2 szt.
-
Jajko 1 szt.
-
Białko 1 jajka
-
Cukier trzcinowy 1 łyżka
-
Sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku podgrzej mleko i połowę przelej do wysokiego pojemnika. Dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko, wymieszaj w wygodnej misce z pozostałą mąką, cukrem, roztopionym masłem i jajkiem, a na koniec z przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
3. Z gotowego ciasta, uformuj kulki, a następnie lekko rozpłaszcz i poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Potem pokrój je w drobną kosteczkę i posyp cukrem trzcinowym.
5. W każdym, ułożonym na blaszce placku ciasta, odciśnij z pomocą szklanki lub literatki wgłębienie. Wypełnij wgłębienia nadzieniem jabłkowym, a ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem jajka.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Gotowe!