Banalnie prosty przepis i szybkość wykonania sprawi, że z przyjemnością przygotujesz deser dla bliskich i chociaż przez chwilę zapomnisz o ciężkim dniu, spędzonym w pracy. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W garnku podgrzej mleko i połowę przelej do wysokiego pojemnika. Dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko, wymieszaj w wygodnej misce z pozostałą mąką, cukrem, roztopionym masłem i jajkiem, a na koniec z przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
3. Z gotowego ciasta, uformuj kulki, a następnie lekko rozpłaszcz i poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Potem pokrój je w drobną kosteczkę i posyp cukrem trzcinowym.
5. W każdym, ułożonym na blaszce placku ciasta, odciśnij z pomocą szklanki lub literatki wgłębienie. Wypełnij wgłębienia nadzieniem jabłkowym, a ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem jajka.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Gotowe!