Bułeczki drożdżowe z jabłkami – Doskonały i prosty deser na każdą okazję. Koniecznie musisz spróbować

Dobroczynnych właściwości oraz smaku jabłek nie muszę już nikomu przedstawiać. Jeśli masz ochotę na smaczny i zdrowy deser dla bliskich, który możecie jeść bez żadnych wyrzutów sumienia – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Banalnie prosty przepis i szybkość wykonania sprawi, że z przyjemnością przygotujesz deser dla bliskich i chociaż przez chwilę zapomnisz o ciężkim dniu, spędzonym w pracy. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Mleko 220 ml
  • Cukier 100 g
  • Masło 80 g
  • Drożdże świeże 40 g
  • Jabłka 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Białko 1 jajka
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku podgrzej mleko i połowę przelej do wysokiego pojemnika. Dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Pozostałe mleko, wymieszaj w wygodnej misce z pozostałą mąką, cukrem, roztopionym masłem i jajkiem, a na koniec z przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

3. Z gotowego ciasta, uformuj kulki, a następnie lekko rozpłaszcz i poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu.

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Potem pokrój je w drobną kosteczkę i posyp cukrem trzcinowym.

5. W każdym, ułożonym na blaszce placku ciasta, odciśnij z pomocą szklanki lub literatki wgłębienie. Wypełnij wgłębienia nadzieniem jabłkowym, a ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem jajka.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste smaki i bajeczny aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia, do nadzienia jabłkowego dodaj trochę cynamonu lub gałki muszkatołowej. Zamiast nadzienia jabłkowego, możesz również użyć nadzienia twarogowego. Smacznego!

error: Content is protected !!