Budyń kremowy bez dodatku mąki. Jego smak zachwyca podniebienie. Koniecznie musisz go spróbować.

Praktycznie do każdego deseru dodawana jest mąka. Jednak istnieją takie desery , które są bezglutenowe. Poniżej znajdziesz właśnie taki przepis, do którego nie użyjesz mąki, ale potrzebny będzie Ci sos angielski.

Smak tego deseru jest niesamowicie delikatny. Spożywać go mogą, także osoby będące na diecie. Smakuje idealnie również jako samodzielne danie. Do przygotowania sosu angielskiego nie potrzebujesz oleju, a wymagana ilość cukru to tylko 50 gram.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g masła

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W misce za pomocą trzepaczki ubij jaja z cukrem oraz cukrem waniliowy. Ubijaj do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.

2.Do garnka wlej mleko, następnie podgrzewaj go po czym wlej przygotowaną wcześniej mieszankę jajeczną, cały czas mieszaj.

3.Gotuj do momentu, gdy masa całkowicie zgęstnieje. Następnie dodaj pokrojone miękkie masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści.

4. Ostaw garnek na bok, po czym przykryj go folią spożywczą, wtedy na pewno nie stworzy się na górze grubsza warstwa. Gotowy deser przelej do miseczki.

Ten pyszny deser możesz zjeść od razu lub przelej go do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Gotowy budyń idealnie smakuje z klasycznie miodowym ciastem lub możesz go wykorzystać jako nadzienie do eklerów lub ciast.

 

Koniecznie podziel się tym wspaniałym oraz bardzo łatwym przepisem ze swoimi znajomymi!

error: Content is protected !!