Papryka nadziewana- Tak pysznym daniem zachwycona będzie cała rodzina. Zapraszam na przepis poniżej.

Bardzo często w moim domu przygotowujemy paprykę faszerowaną. Ten wspaniały przepis dostałam od mojej kochanej Babci.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:

Nadzienie:

  • Pół kg mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • Łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • Mielony czarny pieprz
  • 5 oczyszczonych papryk
  • Drobno pokrojona jedna cebula

 

Składniki na sos:
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 kulki czarnego pieprzu
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu

 

Potrzebne składniki do pieczenia:
  • 200 ml wody
  • 2,5 łyżki mąki półgrubej
  • Łyżka słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • 4 łyżki oleju

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Umyj bardzo dokładnie paprykę, następnie usuń z niej wszystkie nasiona. Najlepiej używaj papryki ze swojego ogródka.

2.W dużej misce wymieszaj mięso wraz z pozostałymi składnikami. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotuj w garnku 1,5 l wody.

3.Następnie wsyp sól oraz cukier, po czym dodaj liście laurowe oraz kulki pieprzu. Przygotowanym farszem napełnij całe papryki, a z reszty farszu zacznij formować małe kulki.

 

4.Do gotującej się wody włóż faszerowane papryki, a po 15 minutach dodaj także mięsne kulki. Do garnka dodaj również ketchup. Całość gotuj około 15-20 minut.

5.Na patelni rozgrzej olej po czym wsyp mąkę, czerwoną mieloną paprykę oraz wlej wodę. Całość bardzo dokładnie mieszaj, aby nie było żadnych grudek.

6.Z garnka wyjmij papryki, mięsne kulki oraz pływające przyprawy. Z patelni przełóż zasmażkę do garnka i bardzo dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez kilka minut. Ugotowane papryki podawaj z pysznym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!