Cukiniowa przekąska – Szybki i niezawodny przepis na cukiniowe krążki. Proste danie na każdą okazję.

Przepis na krążki z cukinii z żółtym serem to kulinarna inspiracja dla każdego, zapamiętaj go koniecznie.

 

Co będzie Ci potrzebne:
  • 2 cukinie (około 500 g)
  • 2 średniej wielkości jajka
  • szczypta soli
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 g twardego sera
  • 1 łyżka oleju roślinnego

 

Do sporządzenia sosu:
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • około 30 g koperku
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od przygotowania cukinii, najpierw należy ją dokładnie umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i pokroić w średniej grubości plasterki. Nie trzeba przecinać cukinii do samego końca, pozostawiając małe łączenie powstaną z niej kieszonki na ser. Następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser i chwilowo odkładamy go na bok.

2. Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy solą i mieszamy dokładnie za pomocą widelca.

3. Następnie bierzemy po dwa kawałki cukinii lub kieszonkę i faszerujemy żółtym serem.

 

4. Patelnię z olejem ustawiamy na małym ogniu i rozgrzewamy. W tym czasie obtaczamy nasze cukinie w skrobi i uprzednio przygotowanym jajku. Smażymy delikatnie z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można je odłożyć na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

5. Na koniec przez praskę przeciskamy czosnek, drobno siekamy koperek i wszystko to mieszamy ze śmietaną doprawiając do smaku szczyptą soli. Gotowe krążki podajemy z sosem. Danie idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

error: Content is protected !!