Pyszny pikantny kurczak po chińsku- Moja rodzina jest nim zachwycona.

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na pikantnego kurczaka, który w moim domu szybko znika z talerzy.

Gotowe danie możesz podać na obiad lub szybką kolację. Idealnie komponuje się z frytkami lub ryżem.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • Pół kg fileta z kurczaka
  • 100 g papryki
  • Cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g pora
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Czarny mielony pieprz
  • Pepeeroni
  • Olej
  • Mielona papryczka chili

 

DODATKOWO:
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Ziarenka sezamu
  • Pokrojona cukinia w cienkie plasterki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj , następnie za pomocą ręcznika papierowego osusz całe piersi z kurczaka. Na mniejsze kawałki pokrój całego fileta.

2.Przełóż pokrojone kawałki do miski i przypraw je solą, chili oraz pieprzem. Ilość przypraw zależy tylko od Ciebie, jeżeli jednak nie lubisz pikantnego kurczaka zamiast chili możesz użyć słodkiej czerwonej mielonej papryki. Do miski wlej także 100 ml oleju. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę, po czym całość dokładnie wymieszaj, aby kawałki kurczaka były całe w przyprawach.

3.Odstaw miskę na kilka minut na bok. Po czym zacznij przygotowywać warzywa. Na cienkie paski pokrój umytą paprykę. Czystego pora pokrój również na paski.

4.Obraną cebulę pokrój na półksiężyce. Jak lubisz pokrój na cienkie paski cukinię ze skórką. Idealnie danie smakuje również z kukurydzą oraz pieczarkami. Na rozgrzanej patelni zacznij smażyć przyprawione kawałki kurczaka.

 

5.Smaż kurczaka do momentu, aż będzie całkowicie miękki. Nie zmniejszaj ognia podczas smażenia. Do mięsa dodaj również wcześniej pokrojone warzywa.

6.Co jakiś czas dokładnie przemieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy. Dodaj również nasiona sezamu.

7.Całość ponownie zamieszaj, aby dokładnie składniki się ze sobą połączyły. Smaż do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Tak przygotowane danie idealnie smakuje z ryżem lub ulubionymi frytkami. Smacznego!

error: Content is protected !!