1.Do mięsa mielonego dodaj bardzo drobno pokrojoną cebule. Do smaku przypraw solą oraz pieprzem. Z dobrze wymieszanej masy zacznij formować nie dużej wielkości kulki.
2.Na mniejsze kawałki pokrój wcześniej umyte warzywa. Zamiast selera użyj pietruszki albo koperku. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie przełóż na nią pokrojoną cebulę. Następnie dodaj wszystkie warzywa i całość smaż przez kilka minut. Po upływie kilku minut dodaj pomidory i całość smaż przez około minutę. Następnie przełóż na patelnię przygotowane kuleczki.
3.Umyj dokładnie ryż, następnie przełóż go do podsmażonych warzyw na patelni po czym dopraw do smaku przyprawami. Do przygotowywanego dania wlej wodę.
4.Całośc gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Po upływie tego czasu dokładnie zamieszaj i ponownie gotuj przez 10 minut.
5.Gotowe danie na talerzu, koniecznie posyp świeżymi pokrojonymi ziołami.
WAŻNE: Jeżeli lubisz do mięsa możesz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę papryczki chili. Smacznego!