Naleśniki Bałkańskie- ich smak zachwyci każde podniebienie. Smakosze naleśników będą pod wrażeniem.

Przegotowane naleśniki Bałkańskie podawaj na śniadanie lub przekąskę miedzy posiłkami. Jestem pewna, że Twoim pociechą bardzo przypadną do gustu. Spróbuj, a przekonasz się sama!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 360 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 g twardego startego sera
  • 80 g sera bałkańskiego
  • 180 ml oleju roślinnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 piórka szczypiorku
  • 7-8 gałązek pietruszki
  • 4 g soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na samym początku pokrój ser bałkański na małe kawałki, następnie za pomocą widelca je rozgnieć.

2.Do rozgniecionego w misce sera dodaj mleko, starty twardy ser, jajka, posiekany szczypiorek oraz natka pietruszki, mąka z proszkiem do pieczenia.

3.Wszystko mieszaj do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki.

4.Na osypany blat mąką, przełóż jedną połowę ciasta, następnie rozwałkuj ją kształt koła ( tak jak na zdjęciu poniżej). Gotowe ciasto w kształcie koła pokrój na 8 trójkątów.

5.Przygotowane trójkąty smaż na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor z dwóch stron. Smacznego!

error: Content is protected !!