Jest to świetny przepis na ciasto doskonałe na chłodne wieczory. Niebo w gębie.

Owsianka i jabłka stały się moim wybawieniem, w końcu mogę cieszyć się niskokalorycznym i przepysznym deserem! Sprawdź jak zrobić ten cudowny deser.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków owsianych
  • 160 g cukru
  • 1 cytryna
  • 4 jabłka.

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej dokładnie połączyć z solą i cukrem, miksując wszystko przez 5 minut. Po połączeniu się składników dodawać do masy po kolei po jednym jajku, nie przerywając ubijania, aż powstanie gładka masa.

Połączyć suche składniki – do mąki dodać proszek do pieczenia, cynamon, płatki owsiane. Po wymieszaniu dodać je do masy powstałej po miksowaniu, powoli połączyć za pomocą szpatułki. Powstałe ciasto powinno być miękkie.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek, które należy obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Skórkę z cytryny zetrzeć i dodać wraz z jabłkami do ciasta, całość dokładnie wymieszać.

Pozostało nam wysmarować blachę do pieczenia o średnicy 26 centymetrów masłem, wyłożyć na nią ciasto i całość wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ciasto musi się piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

error: Content is protected !!