Proste ciasto bez pieczenia? Też je uwielbiam! Nie tylko robić, ale i jeść. Zachwycają się nim wszyscy, a każda gospodyni chce ode mnie przepis.

Wyjątkowy smak, szynki w przygotowaniu i bez konieczności pieczenia placek z budyniem. To świetny pomysł na deser.

Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam je przygotowywać. Ciasto „petitki” przełożone jest kremem budyniowym, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jest mega proste w przygotowaniu, niestety posiada jeden mankament – znika w kilka chwil od przygotowania.

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

  • 375 ml kwaśnej śmietany
  • 500  twarogu
  • 80 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (zazwyczaj są to 2 torebki, ale warto przed zakupem sprawdzić gramaturę bo różne formy proponują różną gramaturę)

Do przygotowania „ciasta” będziesz potrzebować:

  • 40 herbatników petit beurre
  • 180 ml mleka do namoczenia herbatników

Do przygotowania polewy (opcjonalnie, bo i bez polewy ciasto jest gotowe do spożycia) potrzebujesz:

  • 150 ml bitej śmietany
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 100 g białej czekolady (startej)

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z cukrem. Śmietanę ubij z mlekiem i budyniem. Do masy dodaj twaróg i powoli wymieszaj na wolnych obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej masy.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią pierwszą warstwę herbatników, namoczonych wcześniej w mleku. Na warstwę ciastek nałóż przygotowany wcześniej krem.

Na krem połóż kolejną warstwę ciastek i znów przełóż kremem. Po przykryciu kremu trzecią warstwą kremu czas na polewę. Czekoladę możesz stopić w mikrofali i dodać do niej bitą śmietanę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polewę wylej na ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego!

error: Content is protected !!