Kurczak- świetnie pasuje na każde przyjęcie. Przepisy na pyszne marynaty.

Najczęściej przygotowywanym mięsem jest kurczak, którego możesz przyrządzić na wiele równych sposobów.

Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne marynaty, które idealnie nadają się do mięsa z kurczaka. Teraz Twój obiad będzie miał różne pyszne odsłony.

 

Marynata piwna:

 

SKŁADNIKI:
  • 200 ml piwa
  • 200 ml sosu sojowego
  • 150 g miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta czerwonej papryki
  • Gałązka rozmarynu

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku przez praskę przeciśnij czosnek. Resztę składników wymieszaj z czosnkiem. Przygotowanego kurczaka zalej gotową marynatą, następnie przechowuj w lodówce przez całą noc.

Na pewno każdemu z Twojej rodziny lub przyjaciół posmakuje kurczak w marynacie piwnej i będą prosić Cię o ten wspaniały przepis.

 

Marynata ostra

Za pomocą pięciu składników otrzymasz pyszną oraz bardzo prostą marynatę. Idealnie nadaje się dla osób, które lubią pikantne potrawy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • Cebula
  • Do smaku pieprz
  • Sól

 

WYKONANIE:

Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj. Do posiekanych warzyw dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Do przygotowywanej marynaty dodaj również sok z cytryny.

 

Przygotowanego kurczaka zalej gotową marynatą i przechowuj w lodówce minimum 6 godzin (Najlepiej przechowywać przez całą noc).

Upieczony kurczak w ostrej marynacie zachwyci swoim smakiem całą Twoją rodzinę.

 

Marynata winna:

Warto eksperymentować podczas przygotowywania marynat z użyciem alkoholu. W tym przepisie użycie wina jest idealnym rozwiązaniem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • Gałązka rozmarynu
  • Do smaku suszony tymianek, sól oraz pieprz
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

 

WYKONANIE:

Przepis poniżej jest naprawdę prosty. Połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki.

Zamarynowane mięso pozostaw przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Przygotowanego kurczaka możesz na przykład upiec w piekarniku.

 

Marynata włoska

We włoskim domu na pewno zjesz tak przygotowane mięso.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 25 ml soku z cytryny
  • Łyżeczka czosnku w proszku
  • Do smaku wytrawne zioła włoskie, sól oraz pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

 

WYKONANIE:

Dokładnie pokrój w plastry fileta z kurczaka. Posyp mięso wszystkimi przyprawami, następnie polej sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Połącz mięso z przygotowaną mieszanką i zostaw na 30 minut, aby mięso się zamarynowało. Według gustu przygotuj resztę marynaty.

Najważniejszymi składnikami tej marynary jest oliwa z oliwek oraz włoskie zioła.

 

Dzięki tak przygotowanej marynacie Twoja rodzina oraz bliscy skosztują nowy smak z włoskiej kuchni. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!