Kurczak na górze z warzywami- proste oraz pyszne danie dla każdego.

W wielu domach najpopularniejszym produktem jest kurczak. W wielu daniach króluje właśnie kurczak, gdyż na wiele sposobów można go przyrządzić.

 

Zawsze na każda kieszeń jest propozycja dania z kurczaka. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie fileta z kurczaka pod warzywami, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce! Jako dodatek możesz użyć gotowanych ziemniaków lub ryżu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Marchew
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 konserwowe ogórki
  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 150 g twardego żółtego sera

 

Dodatkowo: czosnek w proszku, sól, pieprz czarny mielony, olej słonecznikowy, koper (według uznania)

 

WYKONANIE:

1.Oczyszczonego wcześniej fileta wzdłuż przekrój , specjalną folią spożywczą zakryj każdą część.

 

2. Według uznania przypraw z obydwu stron solą , pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Przyprawionego kurczaka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

3. Pora przygotować warzywa. Ogórka oraz marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w pół piórka. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż najpierw cebulę z marchewką, a dodaj później ogórki.

4. Do podsmażonych delikatnie warzyw dodaj pieprz, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.

5.Na przygotowanego kurczaka nakładaj przygotowaną warzywną mieszankę. Piecz przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

6. Nałożone warzywa posyp startym serem. Ponownie włóż do pieczenia na 10 minut.

7. Jako dekoracji użyj umytego oraz posiekanego koperku.

 

Tak przygotowany filet z kurczaka dobrze smakuje i świetnie wygląda. Mięso pieczone bez dodatków nie jest soczyste, gdyż główna rolę odgrywa przykrycie z warzyw , utrzymuje piękny aromat oraz zapobiega wysychaniu mięsa. Koniecznie spróbuj tego przepisu gdy dbasz o zdrowie i swój cenny czas. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!