Turecka pomidorowa z klopsikami – Aksamitna, bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Ten smak zostanie z Wami na dłużej
Gdy byłam rok temu na wakacjach w Turcji, to fajną rzecz zauważyłam. Turecka kuchnia jest niskokaloryczna, lekka, urozmaicona oraz prosta. Jadłam tam naprawdę dużo ale i tak nie poczułam się obżarta. Wiele potraw przykuło moją uwagę , jednak najbardziej spodobała mi się zupa turecka z dodatkiem klopsików.
Gdy poprosiłam miejscowych o przepis to usłyszałam świetną legendę. Nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy , ale powiadają że nazwę tej zupy tłumaczy się jako,, zupa panny młodej Ezo”. Podawana jest dzień przed ślubem , aby szczęśliwe było małżeństwo. Jest to za sprawą Turczynki Enzo , która dwa razy brała ślub. Jest to zupa pomidorowa gotowana z klopsikami.
Do prawdziwego przepisu dodawany jest ryż, kasza bulgur jak i soczewica. Aby nie powstała owsianka dodaj więcej płynu. Czystej wody dodaj zamiast bulion. Turecka pomidorowa zupa będzie lżejsza i troszkę mniej bogata.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
2 litry rosołu mięsnego
-
500 g mielonej wołowiny
-
50 g ryżu
-
50 g kaszy bulgur
-
Marchew
-
2 cebule
-
3 ziemniaki
-
Koncentrat pomidorowy
-
Łyżeczka soli
-
Przyprawa do mięs
-
Łyżka mąki pszennej
-
Łyżka oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.W misce wymieszaj ryż, kaszę bulgur, mięso mielone, posiekaną drobno jedną cebulę, pieprz oraz sól.
2. Namocz ręce , następnie uformuj małe klopsiki, i w mące je obtocz. Wstaw tak przygotowane klopsiki do lodówki. Do bulionu dodaj obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku solą.
3. Obierz marchew oraz pozostałą cebulę, następnie w drobną kostkę pokrój. Na oleju roślinnym podsmaż do miękkości warzywa, później dodaj trochę wody oraz koncentrat. Gotuj oraz mieszaj przez co najmniej 5-6 minut. Dodaj to do zupy.
4.Przygotowane klopsiki dodaj do zupy i co jakiś czas zamieszaj. Pod przykryciem gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Przed podaniem dodaj zioła oraz przyprawy.
Nie gotuj za wcześnie zupy pomidorowej z klopsikami. Im jest świeższa tym bardziej pachnie kasza bulgur. Najlepiej po ugotowaniu wlewaj na talerze. Smak oraz zapach ciężko porównać z jakąś nasza zupą. Jest świetnym urozmaiceniem przy stosowaniu diety.