Szwedzkie migdałowe ciasto z dodatkiem kremu maślanego- smak zawsze jest rewelacyjny.

Znajdziesz tu przepis na Szwedzkie tradycyjne ciasto bardzo chrupiące z dodatkiem kremu. Bardzo często przygotowuje go w domu dla bliskich. Zawsze rozpływamy się nad pysznym deserem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

NA CIASTO:

  • Migdały- 140 gram
  • Białka jaj-4 sztuki
  • Cukier -80 gram

 

NA NADZIENIE:

  • Cukier -70 gram
  • Żółtka -4 sztuki
  • Śmietana 30%- 100 ml
  • Cukier waniliowy -4 gram
  • Masło- 125 gram
  • Do posypania płatki migdałowe- 50 gram

 

DODATKOWO:

  • Blacha do pieczenia -20 cm

 

PRZYGOTOWANIE:

1.Do osobnych misek oddziel białka od żółtek. Na sztywną pianę obij białka z dodatkiem cukru oraz soli. Wymieszaj ręcznie pianę z migdałami.

2.Całą masę podziel na pół. Dwie foremki do ciasta wyłóż papierem i przełóż na nie przygotowaną masę.

3.W 180 stopniach piecz przez 20-25 minut. Odstaw do ostygnięcia , następnie wyjmij z blachy.

4.Do żółtek dodaj cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, następnie dodaj śmietanę i przełóż to na ogień. Ugotuj krem, następnie go ostudź.

5.Miękkie masło dokładnie ubij, porcjami dodaj do niego wystudzoną mieszankę.

6.Około ¾ gotowego kremu przenieś na jedno ciasto i przykryj drugim. Na wierz połóż resztę kremu.

 

Na suchej patelni podsmaż migdały. Całą powierzchnię ciasta przykryj migdałami. Smacznego!

error: Content is protected !!