Ślimaczki serowe- zdrowy deser, który posmakuje każdemu z Twojej rodziny. Każdy skusi się na choćby jednego.

Jak mam ochotę na deser, zawsze sięgam po ten przepis.

 

Ślimaczki serowe są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu , składa się na nie delikatne ciasto i nadzienie twarogowe.

 

Moja rodzina za nimi przepada, dlatego bardzo często je robię. Jest to naprawdę wielka przyjemność przygotować tak pyszny deser. Zapraszam na przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
100 gram mleka
350 gram mąki
50 gram cukru
50 gram margaryny lub masła
70 gram kwaśnej śmietany
Szczypta soli
3g suchych drożdży

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do ciepłego mleka wrzuć drożdże oraz pół łyżeczki cukru. Dodaj również trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na bok.

2. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło oraz śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj, następnie dodaj rozczyn z drożdży i zagniataj ciasto. Miskę przykryj ściereczką, następie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

3. Ciasto będzie rosło więc zagnieć je ponownie oraz znów przykryj na 15 minut.

4. Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj cukier, twaróg oraz jajka. Żeby nadzienie nie było płynne dodaj szczyptę mąki. Przygotowane nadzienie przykryj spożywczą folią i odstaw.

5. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości 1 cm. Nie dochodząc do marginesu ciasta rozsmaruj nadzienie i zwiń je w rulon, a potem rozetnij na 1,5 cm kawałki.

6. Przygotowane ślimaczki układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia, między nimi zachowuj odstępy i na około 40 minut przykryj je ściereczką. Po upływie tego czasu roztrzep jajko i posmaruj nim ślimaczki.

7. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor. To cały przepis.

 

 

Podawaj z kwaśną śmietana lub posyp je cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!