Makaron z krewetkami z dodatkiem sosu kremowego- wystarczy zaledwie pół godziny na przygotowanie pysznego dania.

Lubisz eksperymentować lub szukasz nowych przepisów- to przepis poniżej na pewno Ci się spodoba.

 

Za pomocą kilku składników przygotujesz rewelacyjne danie w stylu Włoskim. Szukasz pomysłu na kolacje we dwoje skorzystaj z tego przepisu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 200 gram makaronu spaghetti
  • 200 gram krewetek
  • 60 gram parmezanu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 gram masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 10 gram natki pietruszki
  • 2 litry wody
  • Pieprz
  • Sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Umyj i oczyść krewetki, jeżeli były mrożone to nie zapomnij je rozmrozić wcześniej.

 

2. Makaron ugotuj w wysokim garnku z dodatkiem 1,5 łyżki oleju. Czas gotowanie musi być krótszy o minutę niż na opakowaniu. Do miski wlej 100 ml wody z gotującego się makaronu. Przez sito odcedź makaron.

3. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy oraz odrobinę masła , następnie podsmaż krewetki z obydwu stron , oraz przypraw solą i pieprzem.

4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, i smaż jeszcze minutę.

5. Po upływie tego czasu dodaj śmietanę oraz odlaną wcześniej wodę i starty parmezan na drobnych oczkach. Na małym ogniu gotuj przez 2 minuty.

6. Przełóż ugotowany makaron do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Po niecałej minucie zdejmij z ognia i przejdź do nakładania na talerze. To cały przepis.

 

 

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki oraz pozostałym parmezanem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!