Chłodnik z ogórkiem małosolnym – Idealny na letnie, upalne dni

To nic innego jak chłodząca i orzeźwiająca zupa – chłodnik jogurtowy, która uprzyjemni piękny, letni i upalny dzień.

 

 

Dzięki dodanym ogórkom małosolnym, zyskuje wyjątkowy smak, którego nie zapomni nawet najbardziej wybredny smakosz.

Jeśli Twoje górki mają grubą skórkę, zupa będzie lepsza kiedy obierzesz je ze skórki. Buraki natomiast, gotowane z solonym czosnkiem, nabiorą ciekawego, niezwykłego smaku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 ml jogurtu
  • 2 buraki
  • 3 Ogórki małosolne
  • ząbek czosnku
  • pęczek Koperku
  • Woda gazowana (do smaku)
  • Sól, pieprz Czarny mielony (do smaku)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki dobrze umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz około 40 minut w piekarniku, w temperaturze 200 ° C. Ostudź zimną wodą, obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

2. Następnie pokrój również w drobną kostkę ogórki. Czosnek obierz i drobno posiekaj z koperkiem.

3. Wymieszaj przygotowane składniki, dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

 

4. Przed podaniem, wymieszaj zupę z zimną wodą gazowaną. Smacznego!

 

 

Po przygotowaniu składników, pyszny chłodnik gotowy jest do jedzenia w każdej chwili. Koniecznie zapisz ten przepis, bo upalnych dni nam ostatnio nie brakuje…

 

error: Content is protected !!