Jeśli do przepisu użyjesz mięsa mielonego drobiowego, kotlety zawsze będą lekkie i soczyste. Idealnie nadają się jako danie główne do ziemniaków i surówki oraz jako delikatna przystawka. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mielone mięso drobiowe dobrze wymieszaj z solą, pieprzem i włoskimi ziołami.
2. Do oddzielnej miseczki, zetrzyj jajka na twardo oraz ser.
3. Pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy jajeczno-serowej.
4. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj składniki, do uzyskania jednolitej masy.
5. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane, zgrabne kotlety, a na wierzch ułóż masę serową z jajkami i pomidorem.
6. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Pamiętaj, że majonez możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem greckim. Smak się nie zmieni, a kotleciki będą lżejsze i delikatniejsze.
Kotleciki z mielonego mięsa drobiowego z serem świetnie sprawdzą się jako dodatek do surówki z świeżych warzyw oraz w towarzystwie ogórków i pomidorów w każdej postaci. Syte i zdrowe posiłki to podstawa, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na kulinarne podboje. Powodzenia!