Siekane kotlety drobiowe – Przygotujesz je szybko i jednocześnie w piekarniku

Największą zaletą tych kotletów jest to, że przygotujesz je szybko i łatwo, a czas w którym będą piekły się w piekarniku, wykorzystasz w dowolny sposób.

 

 

Jeśli do przepisu użyjesz mięsa mielonego drobiowego, kotlety zawsze będą lekkie i soczyste. Idealnie nadają się jako danie główne do ziemniaków i surówki oraz jako delikatna przystawka. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu i ziół włoskich
  • 2 jajka na twardo
  • 100 g startego sera
  • pomidor
  • 1 łyżka majonezu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mielone mięso drobiowe dobrze wymieszaj z solą, pieprzem i włoskimi ziołami.

 

2. Do oddzielnej miseczki, zetrzyj jajka na twardo oraz ser.

3. Pomidora pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy jajeczno-serowej.

 

4. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Dokładnie wymieszaj składniki, do uzyskania jednolitej masy.

 

5. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane, zgrabne kotlety, a na wierzch ułóż masę serową z jajkami i pomidorem.

 

6. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Podawaj na ciepło. Smacznego!

 

 

Pamiętaj, że majonez możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem greckim. Smak się nie zmieni, a kotleciki będą lżejsze i delikatniejsze.

 

Kotleciki z mielonego mięsa drobiowego z serem świetnie sprawdzą się jako dodatek do surówki z świeżych warzyw oraz w towarzystwie ogórków i pomidorów w każdej postaci. Syte i zdrowe posiłki to podstawa, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na kulinarne podboje. Powodzenia!

error: Content is protected !!