Kieszonki z warzywami – Chrupiące francuskie ciasto z genialnym farszem

Ja i moja rodzina, uwielbiamy przekąski z ciastem francuskim w roli głównej. Kieszonki według tego przepisu, piekę naprawdę często. Na jesień, zawsze używam świeżych grzybów leśnych, a potem w ciągu roku, świetnie sprawdzają się pieczarki.

 

Bez względu na to, czy użyjesz grzybów leśnych, czy pieczarek, kieszonki zawsze zaskakują oryginalnym wyglądem i bogatym smakiem. Moja rodzina je uwielbia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 500 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 4–5 ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 100 twardego sera
  • 2 główki cebuli
  • 1 jajko
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu, pokrój je w małe kostki.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

3. Następnie, pokrój cebulę na pół piórka.

 

4. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojone pieczarki najpierw same, a następnie z cebulką.

 

5. Pieczarki z cebulką wymieszaj z ziemniakami i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadzienie jest gotowe.

 

6. Rozwałkuj lekko ciasto francuskie i podziel je na równe prostokąty. Każdy prostokąt posmaruj roztrzepanym jajkiem.

 

7. Równomiernie nałóż nadzienie na cieście i zawiń jego trzy boki w kieszonki. Ponownie posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego!

 

 

Francuskie kieszonki z pieczarkami to świetny sposób na łączenie znanych i prostych składników – w nowy sposób. Dodatkowo ziemniaki, które są składnikiem tych pysznych kieszonek sprawią, że przekąska będzie bardziej syta i doda nam energii do kolejnego posiłku.

 

 

Połączenie chrupiącego ciasta z aromatycznym grzybowym nadzieniem w szybki i prosty sposób zachwyci każdego miłośnika grzybów.

error: Content is protected !!