Rogaliki z niespodzianką – Pyszny deser, który gości w moim domu bardzo często
7 168
Te rogaliki są idealne dla zapracowanych mam, rozpieszczających swoje pociechy domowymi, zdrowymi wypiekami. Miękkie i puszyste z ulubionym nadzieniem, znikają ze stołu błyskawicznie.
Łatwo, szybko i prosto przygotujesz pyszny deser, nawet dla najmłodszych domowników. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
3/4 szklanki ciepłej wody
50 g cukru
30 g drożdży prasowanych
1 szczypta soli
1/2 łyżki oleju słonecznikowego
350 g mąki
ulubiony dżem
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 1 łyżkę cukru i szczyptę soli. Przesiej mąkę do miski. Stopniowo dodawaj do mąki rozpuszczone drożdże i olej. Ugnieć miękkie i elastyczne ciasto. Oczywiście ciasto można pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
2. Podziel gotowe ciasto na 3 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj ją na grubość ok 5 mm. Z każdego wytnij 8 równych trójkątów. Nie musisz dodawać mąki, nasze doskonałe ciasto nie przylega do twoich dłoni!
3. Nałóż na każdy trójkąt łyżeczkę dżemu, zawiń i sklej boki, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
4. Przełóż rogaliki na blaszkę, nasmarowanej olejem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut (piecz na złoty kolor).
5. Posyp gotowe rogaliki cukrem pudrem i podawaj na ciepło do ulubionej herbatki. Tak smakują najlepiej!
Co najważniejsze, możesz użyć dowolnego nadzienia, pamiętaj tylko, że ne może być płynne. Możesz użyć jabłka z cynamonem, każdy rodzaj dżemu i wszystkich sezonowych owoców. Nawiasem mówiąc, ciasto jest uniwersalne i idealnie nadaje się do pieczenia dowolnych drożdżowych wypieków.