Placuszki z Kapustą i Mięsem – Mięciutkie, pachnące i z pysznym nadzieniem są genialne.
4 290
Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite dania, przekąski, a nawet desery. Wszystko zależy od tego, co włożysz do środka, lub jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowity smakołyk, którego pokocha cała Twoja rodzina!
Prosty zestaw produktów i łatwe wykonanie to idealna propozycja dla zabieganych i zapracowanych mam, które pomimo minimalnego czasu jakim dysponują, uwielbiają rozpieszczać domowników kulinarnymi specjałami.
Placuszki można upiec w piekarniku, jak również na patelni. Smakują pysznie zarówno na gorąco jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
400 g kefiru
-
12 g drożdży
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
180 g masła
-
2 jajka
-
800 g mąki pszennej
-
300 g mielona mięsa wieprzowego
-
500 g białej kapusty
-
2 cebule
-
1 marchewka
-
3 łyżki oleju słonecznikowego
-
czarny pieprz (mielony)do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj 6 łyżek mąki z suchymi drożdżami. Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki. Rękoma lub łyżką wszystko dobrze wymieszaj. Kefir wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą.
2. Połącz mieszankę kefirową z utartym masłem z mąką i mieszanką mąki z drożdżami. Zagnieć miękkie ciasto. Kiedy będzie elastyczne, uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.
3. Pokrój drobno cebulę i kapustę, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Najpierw lekko podsmaż, a następnie duś pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Osobno podsmaż mięso mielone połową cebuli.
4. Możesz użyć zarówno mięsa wieprzowego jak i wołowego. Wymieszaj usmażone mięso mielone z kapustą. Posól i popieprz do smaku. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Gdy ciasto drożdżowe odpocznie, zagnieć je na blacie, a następnie podziel i uformuj średnie kulki. Odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. Z gotowego ciasta powinnaś otrzymać 24 średnie placki.
6. Na uformowane placki, na samym środku ułóż nadzienie. Zawiń boki i sklej szczelnie ze sobą. Ułóż je na natłuszczonej blaszce, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.
7. Posmaruj placki roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy się zarumienią, są gotowe. Placuszki mogą być przechowywane w lodówce, o ile jakiś zostanie…