Ciasto Karmelowe z Mandarynkami – Niezwykłe ciasto w zwykłym wydaniu. Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze piękniej.
5 602
Co może być lepszego niż pachnące i smaczne domowe ciasto? Wypełnij swoją kuchnię aromatami i wyczekiwaniem na pyszny deser. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a mandarynki będą służyć jako nadzienie.
Tak, zgadza się. Ciasto z mandarynkami w piekarniku znika oczywiście szybciej, niż się je przygotuje. Musisz bardzo się postarać, aby zdążyć na choćby jeden kawałek. Owoce cytrusowe w okresie zimowym są łatwo dostępne, do tego trochę cukru i mąki i możesz cieszyć się pysznym smakiem domowego, aromatycznego ciasta w każdej chwili. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
5 mandarynek
-
4 łyżki cukru (do karmelu)
-
3 jajka
-
80 g cukru
-
3 g waniliny
-
sól do smaku
-
100 ml mleka
-
40 g stopionego masła
-
150 g przesianej mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz mandarynki ze skórki, wraz z białymi cząstkami w środku. Przekrój je na pół i jeśli to konieczne, usuń pestki.
2. Teraz przygotuj ciasto: Wbij do miski jajka i dodaj 80 g cukru, waniliny i odrobinę soli. Ubijaj masę przez 3-4 minuty. Potem dodaj mleko i masło.
3. Mieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Do małego garnka z grubym dnem lub na patelnię, wsyp 4 łyżki cukru i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 4 minuty. Kiedy cukier zamieni się w bursztynowy karmel, wymieszaj i zdejmij z ognia.
5. Przykryj blaszkę (lub silikonową formę) papierem do pieczenia i polej karmelem. Rozprowadź na całej powierzchni.
6. Poukładaj ciasno połówki mandarynek na całej blaszce (lub formie).
7. Zalej mandarynki ciastem i delikatnie wygładź. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35–40 minut. Obniż nieco temperaturę na 10 minut przed końcem pieczenia.
8. Po wystudzeniu, wyjmij ciasto z formy odwracając je do góry dnem. Zdejmij papier do pieczenia i podziwiaj ciasto karmelowe z mandarynkami. Podziel na porcje. Smacznego!
Oto proste ciasto karmelowe z mandarynkami jest gotowe. Możesz posypać je cynamonem lub udekorować gałązką mięty. Nikt nie zabroni Ci kreatywności.