Jeśli spróbujesz tego sernika przynajmniej raz, nigdy go nie zapomnisz. Ciasto nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest niczym chmurka i unosi Cię do nieba…
Nazwano go „Łzy Anioła” nie bez powodu. Małe kropelki na jego powierzchni, wyglądają niczym łzy… łzy szczęśliwego Anioła…
Ten wspaniały sernik ma kilka pysznych warstw i z pewnością będzie jednym z twoich ulubionych.
Pamiętaj tylko, że aby sernik był naprawdę smaczny, musisz użyć tylko najświeższych i najwyższej jakości składników. Zachowaj więc ostrożność przy wyborze twarogu, śmietany i masła.
SKŁADNIKI
-
250 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
80 g masła
-
180 g cukru
-
4 jajka
-
500 g twarogu
-
1 łyżka kaszy manny
-
100 g kwaśnej śmietany
-
olejek waniliowy
-
3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować ciasto, musisz wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do niej schłodzone masło.
2. Teraz ubij jedno jajko z dwiema łyżkami cukru. Zamiast zwykłego cukru, możesz użyć brązowego. Zdecydowanie doda szczególnego smaku Twojemu ciastu.
3. Teraz możesz zagniatać ciasto, mieszając mąkę i masę jajeczną. Pamiętaj, że ciasto musi odpocząć w lodówce przez co najmniej pół godziny. Owiń je wcześniej folią spożywczą.
4. Podczas gdy ciasto odpoczywa, możesz przejść do masy serowej. Blenderem musisz dokładnie wymieszać twaróg, 125 g cukru, 3 żółtka, 100 g kwaśnej śmietany i 1 łyżkę kaszy manny. Dodaj olejek waniliowy do smaku.
5. Do blaszki, pokrytej papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, formując niskie boki. Następnie wlej masę serową i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
6. Teraz ubij białka z trzech jaj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną pianę.
7. Wyjmij sernik z piekarnika, wyłóż ubitą pianę na wierzchu. Ozdób pianą sernik w dowolny sposób. Piecz sernik przez kolejne 15 minut. Piana musi się zarumienić.
8. Po upieczeniu, pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku, w tym czasie pojawią się bardzo małe kropelki, dzięki którym sernik ten ma swoją niezwykłą nazwę. Smacznego!