Babka Kefirowa z Rodzynkami – Idealny na szybką kawę z przyjaciółmi.
21 280
Szybkie ciasto, to idealne ciasto. Żaden niespodziewany gość już Cię nie zaskoczy! Ten przepis to najprostsze i najsmaczniejsze ciasto, które już zawsze zyska czołowe misce na Twoim stole, na takie okazje. Już nie mogę się doczekać, aż Ci go przekażę…Zatem, do dzieła!
SKŁADNIKI
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1 szklanka cukru
100 g rodzynek
1 łyżka masła
10 g proszku do pieczenia
olejek waniliowy
PRZYGOTOWANIE
1. Babkę kefirową przygotujesz naprawdę bardzo szybko. Nie trzeba go wałkować i przechowywać w lodówce, aby odpoczęło. Tak więc użyj blendera lub miksera, aby wymieszać jajka, cukier i kefir.
2. Teraz stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Potem dodaj proszek do pieczenia, kilka kropli olejku waniliowego i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
3. Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30–35 minut. Kontroluj gotowość zapałką lub wykałaczką.
Ciasto jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. To najłatwiejsze ciasto z kefirem, jakie znam. Masz je szybko i łatwo. Idealne dla niezapowiedzianych gości, jak i zwyczajnie dla domowników na popołudniową herbatkę. Sprytne prawda…