Kurczak w Galarecie – Pyszna i oryginalna. Na kanapki i przekąskę. Idealna na każdą okazję.

Pyszny, delikatny kurczak w galarecie to nie tylko idealna przystawka. Z powodzeniem możesz zastąpić nią szynkę lub kiełbasę, którą po Świętach już wszyscy się przejedli. Z tych prostych i łatwo dostępnych składników można stworzyć oryginalne i pyszne danie na każdą okazję. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 tuszka kurczaka(lub filety z kurczaka)
  • 30 g żelatyny
  • 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
Są dwa sposoby, aby przygotować idealnego kurczaka w galarecie. Możesz ugotować całego kurczaka (lub filety) z warzywami i ziołami do miękkości – wtedy wywar będzie klarowny, lub dusić pod przykryciem, tak jak w tym przepisie.

 

Włóż mięso kurczaka do wysokiej patelni, dodaj pieprz i sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryj i duś mięso do miękkości. W tym czasie rozpuść w garnku z ciepłą wodą żelatynę.
Mięsu duszonemu we własnym sosie na małym ogniu, wystarczy ok 35-45 minut. Po całkowitym wystygnięciu, dokładnie oddziel mięso od kości i wymieszaj z żelatyną, dodając sos powstały po duszeniu kurczaka. Następnie przelej wszystko do dużej plastikowej butelki i włóż do lodówki. Kurczak w galarecie musi całkowicie stężeć.

 

Kiedy kurczak w galarecie całkowicie stężeje, ostrożnie rozetnij butelkę. Wyjmij na talerz, pokrój na porcje i zajadaj. Smacznego!

 

 

Do kurczaka w galarecie możesz dodać swoje inne ulubione dodatki, tj. orzechy, smażoną cebulkę czy świeże zioła. Oryginalnie i pięknie będzie wyglądać również z marchewką, groszkiem lub jajkiem.

error: Content is protected !!