Aromatyczna zupa ziemniaczana z klopsikami – Lekki i sycący posiłek dla wszystkich, dbających o zdrową dietę swoich bliskich

Wbrew pozorom, zupy stanowią bardzo ważną część naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożywanie zup, nawet kilka razy w tygodniu.

 

 

Doskonałą i zdrową zupę, można przygotować bardzo szybko i z produktów znanych nam wszystkim i przede wszystkim lubianych przez każdego. Zdecydowanie obalam dziś mit, że dietetyczne i zdrowe zupy są nudne i nie zachwycają swoim smakiem. Poznaj przepis na genialną zupę ziemniaczaną z klopsikami, którą przygotujesz z łatwo dostępnych produktów i jest niezwykle smaczna. Bliscy z pewnością poproszą o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki stołowej kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

 

2. Aby klopsiki były delikatne i soczyste, zdradzam mały sekret: Do mielonego mięsa dodaj 1/2 łyżki kaszy manny i ponownie wymieszaj.

 

3. Z przygotowanego mięsa mielonego, uformuj małe kulki (aby mięso nie przyklejało się do dłoni, zwilż je wodą). Klopsiki poukładaj na talerzu obok siebie i wstaw do lodówki.

 

4. W tym czasie, doprowadź do wrzenia wodę w dużym garnku, potem dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

 

5. Następnie, dodaj obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.

 

6. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój dowolnie: w kostkę lub w paski i dodaj do garnka, doprawiając do smaku solą.

 

7. Gdy woda w garnku, zacznie ponownie wrzeć, dodawaj stopniowo klopsiki. Całość, gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut.

 

8. Teraz, dodaj pokrojonego w drobną kostkę pomidora, który doda zupie lekko kwaskowy smak.

 

9. Kolejnym dodanym składnikiem, będzie umyta i oczyszczona z nasion papryka, pokrojona w paski oraz posiekana natka pietruszki.

 

10. Na koniec, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu, przez kolejne 2-3 minuty.

 

11. Potem, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Gotowe!

 

 

Pyszna, aromatyczna i zdrowa zupa ziemniaczana z klopsikami, zachęci do jedzenia nawet największe niejadki. Gwarantuję, że nikt nie jest w stanie jej się oprzeć. Smacznego!
error: Content is protected !!