Zupa Szczawiowa – Ze świeżym ogórkiem i jajkiem. Taką zupę gotowała moja ukochana babcia

Babcia najczęściej gotowała zupę szczawiową latem, kiedy doskwierał nam upał. Sycąca i orzeźwiająca zupa, zawsze gościła na stole na zimno! W gorące, letnie dni znikała z talerzy w mgnieniu oka.

 

 

Wypróbuj zupę szczawiową z jajkiem, według przepisu mojej babci. To klasyczny przepis na najlepszą zupę, jaką jadłaś…

 

SKŁADNIKI

  • 300 g świeżego szczawiu (może być mrożony)
  • 300 g ogórków
  • 4 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g kopru
  • 50 g szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. Umyty w zimnej wodzie szczaw, drobno posiekaj razem z łodygami.

 

2. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Następnie odstaw do wystygnięcia.

3. Ogórki pokrój w drobną kostkę, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i dodaj wszystko do bulionu.

4. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na ćwiartki, dodaj do bulionu.

5. Dopraw zupę przyprawami oraz kwaśną śmietaną i wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut przed podaniem.

 

 

Pyszną i sycącą zupę szczawiową można również przygotować na gorąco bez ogórka, ale na prawdziwym bulionie drobiowym i podawać z gotowanym kurczakiem. Wtedy zupa szczawiowa zyskuje całkiem nowy smak i aromat. Smacznego!

error: Content is protected !!