Babcia najczęściej gotowała zupę szczawiową latem, kiedy doskwierał nam upał. Sycąca i orzeźwiająca zupa, zawsze gościła na stole na zimno! W gorące, letnie dni znikała z talerzy w mgnieniu oka.
Wypróbuj zupę szczawiową z jajkiem, według przepisu mojej babci. To klasyczny przepis na najlepszą zupę, jaką jadłaś…
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Umyty w zimnej wodzie szczaw, drobno posiekaj razem z łodygami.
2. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Następnie odstaw do wystygnięcia.
3. Ogórki pokrój w drobną kostkę, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj i dodaj wszystko do bulionu.
4. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na ćwiartki, dodaj do bulionu.
5. Dopraw zupę przyprawami oraz kwaśną śmietaną i wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut przed podaniem.
Pyszną i sycącą zupę szczawiową można również przygotować na gorąco bez ogórka, ale na prawdziwym bulionie drobiowym i podawać z gotowanym kurczakiem. Wtedy zupa szczawiowa zyskuje całkiem nowy smak i aromat. Smacznego!