Zupa Krem Z Cukinii – Pyszna, lekka zupa dla wszystkich co dbają o zdrowie

Lekka zupa jarzynowa to idealne danie na ciepłe dni i dla wszystkich miłośników dietetycznych dań, a zdrowe, smaczne składniki są łatwo dostępne. Zupa krem jest niekwestionowanym liderem wśród pierwszych dań. Świetna opcja wspomagająca odchudzanie i idealna dla dzieci nie przepadających za warzywami.

 

 

Dzisiaj podpowiemy Ci, jak przygotować pyszną i niezwykłą zupę krem z cukinii. Cały sekret polega na tym, że zupa zawiera w swoim składzie tylko świeże warzywa! Bez zbędnych zagęstniaczy, czy serków topionych.

Aby była delikatna i aksamitna, polecamy wybrać młodą cukinię. Możesz ugotować ją na bulionie, wywarze drobiowym lub na wodzie. Zamiast śmietany możesz dodać mleko. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5 młodych cukinii
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

1. Obierz wszystkie warzywa i umyj pod bieżącą wodą.

2. Cebulę i czosnek lekko podsmaż w garnku z małą ilością oleju.

3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa. Zalej wszystko połową wywaru drobiowego i gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

 

4. W osobnym, małym garnuszku zagotuj śmietankę.

5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zdejmij z ognia i zblenduj na jednolitą, gładką masę. Dodaj gorącą śmietankę i wymieszaj.

6. Teraz stopniowo dodawaj resztę wywaru, do uzyskania pożądanej gęstości i doprowadź do wrzenia.

 

7. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj ze świeżymi ziołami i zawsze z grzankami. Smacznego!

 

 

Pyszna, lekka zupa krem z cukinii może być samodzielnym daniem dietetycznym, ale sycącym lub pierwszym daniem, zapowiadającym coś specjalnego. Zupy doskonale gaszą pragnienie, pozostawiając uczucie lekkości. Nawet w bardzo ciepłe dni, gotowanie zup powinno sprawiać przyjemność zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim.

error: Content is protected !!