Zupa czosnkowa jako krem- jest kremowa oraz delikatna jej smak zachwyci Twoje podniebienie.

Zupa krem czosnkowa przypadnie szczególnie miłośnikom bardzo wyrazistego smaku, pasuje na każdą porę roku, przepis poniżej jest rewelacyjny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu , zapraszam na przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 350 gram ziemniaków
  • 60 gram czosnku
  • 150 gram cebuli
  • 400 gram pora
  • Natka pietruszki
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 4 łyżki masła
  • 125 ml śmietany kremówki ( 33%)
  • kilka kromek chleba
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Pieprz
  • Sól

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Go garnka wlej olej i smaż pokrojony por oraz posiekaną cebulę przez 5 minut.

2. Dodaj posiekany czosnek oraz 2 łyżki masła i na małym ogniu przez 10 minut duś pod przykryciem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wrzuć do garnka razem z tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem oraz bulionem drobiowym. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

3. Chleb pokrój w kostkę o podsmaż na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor.

4. Dodaj śmietanę do gotowej zupy i dokładnie wymieszaj. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem. To już wszystko!

 

Zupę podawaj zawsze na gorąco z dodatkiem natki pietruszki oraz podsmażonych grzanek. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!