Zimowa sałatka z kurczakiem ,,Josephina” – Jestem pewna, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.

Jaka jest różnica między sałatką letnią, a zimową? Bardziej satysfakcjonująca się sałatka zimowa ze względu na kaloryczność. Zamiast sosu do tej sałatki dodaje się majonez. Osobiście przygotowuje sałatkę letnią. Nie musze się martwić swoją figurą.

 

Moją ulubioną sałatką jest sałatka z dodatkiem kurczaka Josephina. Ta sałatka w mojej rodzinie jest bardziej popularna niż sałatka Olivier. A dlatego, że połączenie składników jest niezwykłe. Mój mąż mówi ,,Włożyłem sobie dwie łyżki i już się najadłem”. Teraz jestem pewna, że dwie łyżki to za mało.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Udko z kurczaka
  • 80 g twardego sera
  • 250 g pieczarek
  • Pomidor
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • Łyżeczka soli
  • Pieprz czarny mielony
  • Majonez do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do miękkości ugotuj udko z kurczaka w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Dokładnie oddziel mięso od kości , następnie pokrój go w kostkę. Opłucz, następnie osusz pieczarki.

2.Na patelni usmaż pieczarki. W kostkę pokrój pomidora oraz twardy ser. Ugotuj na twardo jajka , następnie ostudź oraz pokrój je także w kosteczkę. Drobno posiekaj szczypiorek. Wszystkie składniki przemieś do głębokiej miski i dokładnie je wymieszaj. Dodaj 1-2 łyżki majonezu oraz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

3.Przed podaniem przechowuj minimum godzinę w lodówce. Sałatka będzie wtedy dobrze schłodzona. Do kilku misek przenieś sałatkę i podawaj na stół.

 

Już jesienią zaczynam przygotowywać tą pyszną sałatkę. W mojej rodzinie już od połowy października zaczyna się sezon urodzinowy. Zawsze wtedy staram się przygotować coś pysznego i wtedy zawsze sprawdza się sałatka ,,Józefinka”. Koniecznie spróbuj tej pysznej sałatki.

error: Content is protected !!