Ziemniaczki w rękawie, perfekcyjnie nadające się na rodzinny obiad. Piękna złocista skórka gwarantowana.

Odkąd tylko je odkryliśmy, pokochaliśmy jeść ziemniaki przyrządzone na wiele różnych sposobów – tłuczone, pieczone, duszone, czy w mundurku.

 

Są to sposoby ich przygotowania uznawane za dość standardowe, zwyczajne. Jeśli jednak chcesz spróbować przyrządzić ziemniaki w nieco inny, niecodzienny sposób, jednocześnie nie tracąc na to zbyt dużo czasu, koniecznie musisz zobaczyć ten przepis!

 

Składniki

  •     1 kilogram ziemniaków
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     2-3 ząbki czosnku
  •     pęczek pietruszki
  •     1 łyżeczka musztardy
  •     0,5 łyżeczki soli
  •     pieprz i przyprawa do ziemniaków (dla smaku)
  •     rękaw do pieczenia

 

Przygotowanie

1. Ziemniaki najpierw dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Wyjątek od tego robimy w przypadku gdy kupiliśmy młode ziemniaki – w takim wypadku nawet lepsze będą, jeżeli upieczemy je ze razem ze skórką. Do tego będziemy mogli sprawić, że uzyskają one złocistą skórkę, ale o tym później.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, a następnie używamy drewnianego szpikulca aby przebić je w kilku miejscach.

2. Pietruszkę, podobnie jak ziemniaki, dokładnie myjemy, a następnie musimy ją drobno posiekać. Czosnek przeciskamy przez praskę.

3. W osobnej misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie produkty – oliwę z oliwek, czosnek, zioła, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól oraz pieprz.
Do całej mieszaniny dodajemy ziemniaki, a następnie wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy.

 

4. W rękawie robimy kilka nacięć, a następnie wkładamy do niego zawartość miski.

5. Kładziemy ziemniaki w rękawie na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni, a następnie wstawiamy do niego ziemniaczki. Czekamy 40-60 minut, a następnie je wyjmujemy.

 

Jeżeli użyliśmy młodych, nieobranych ze skórki ziemniaków i chcemy aby ich skórka uzyskała piękną, złocistą barwę musimy około 10 minut przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, wyjąć blachę, przeciąć górną część rękawa, włożyć z powrotem oraz przestawić nasz piekarnik na tryb grillowania.

 

Czekamy pozostały do końca pieczenia czas, a następnie wyjmujemy i możemy zająć się jedzeniem. Smacznego!

error: Content is protected !!