Kotleciki ziemniaczane z mięsem – Takim daniem, zaskoczysz wszystkich

Faszerowane mięsem mielonym, ziemniaczane kotleciki to moje popisowe danie. Serwuję je zawsze wtedy, kiedy tradycyjne dania mięsne, ziemniaczane i makaronowe, wyraźnie znudziły się domownikom.

 

 

Zawsze wtedy mam ochotę wprowadzić nieco świeżości do codziennego jadłospisu i zabieram się za moje popisowe danie, które uwielbiają wszyscy. Uwielbiam patrzeć jak zajadają ze smakiem, a na ich buziach promienieje uśmiech. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA KOTLECIKI
  • 12 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj w posolonej wodzie do miękkości.

2. Jeszcze ciepłe ziemniaki ugnieć na delikatne puree.

3. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę.

 

 

4. Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj do mielonego mięsa i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

5. Do wystudzonego puree ziemniaczanego, dodaj jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

 

6. Uformuj z masy ziemniaczanej zgrabne kulki, potem delikatnie je spłaszcz. Na środek każdego, nałóż łyżkę farszu mięsnego.

 

7. Zawiń farsz w masę ziemniaczaną, formując zgrabne kotleciki.

 

8. Kotleciki obtoczone w mące, smaż na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron na złoty kolor.

 

Pyszne ziemniaczane kotleciki, nadziewane mięsnym farszem są gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!