Zielone orzechy włoskie – Nie uwierzysz jakie właściwości zdrowotne posiadają. Od teraz sama zaczniesz je zbierać dla zdrowia i urody.

Dojrzałe orzechy włoskie są smaczne i zdrowe, chętnie dodajemy je do najróżniejszych ciast, deserów lub spożywamy zwyczajnie jako przekąskę.

 

Orzechy włoskie, zanim jeszcze dojrzeją w okresie od czerwca do lipca, mają równie cudowne właściwości zdrowotne i znacząco wpływają na nasze zdrowie i urodę.

Od dawna są wykorzystywane do wytwarzania najróżniejszych specyfików, zatem poznaj drogocenne właściwości zielonych orzechów włoskich i ich liści.

 

 

Jaki wpływ mają zielone orzechy na nasze zdrowie?

 

Zielone orzechy zawierają dużo witaminy C, działają antydepresyjnie i przeciwbólowo, wzmacniają układ odpornościowy, wzmacniają pracę żołądka i wątroby, wspomagają wydalanie z organizmu metali ciężkich, pomagają usunąć toksyny z organizmu oraz oczyszczają krew, błonę śluzową przełyku i łagodzą bóle menstruacyjne.

 

Maseczka przygotowana z zielonych orzechów odświeża i rewitalizuje zmęczoną skórę, olejek wzmacnia włosy i wspomaga walkę z łupieżem, a prawdziwi smakosze dodają je do sałatek i dań mięsnych. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie zielonych orzechów i ich liści.

 

 

Olejek z zielonych orzechów

Doskonale odżywia skórę, przyśpiesza gojenie się ran i wygładza blizny.

SKŁADNIKI:
  • 7 zielonych orzechów,
  • 2 marchewki,
  • oliwa z oliwek (lub olej roślinny).
PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy pokrój w ćwiartki. Przełóż wszystko do dużego zamykanego słoika i zalej oliwą z oliwek. Potem zamknij słoik i postaw w ciepłym, słonecznym miejscu na 30 dni.

Skutecznie wspomaga leczenie łuszczycy, egzemy, opryszczki oraz wygładza zmarszczki i niweluje plamy starcze.

 

 

Miód z zielonych orzechów

Skutecznie wspomaga leczenie anemii oraz niskiej morfologii krwi, łagodzi ból gardła, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego (zwłaszcza zapalenie oskrzeli) oraz niedoczynność tarczycy.

SKŁADNIKI:
  • 10 zielonych orzechów
  • 1/2 l miodu
PRZYGOTOWANIE:

Zielone orzechy, pokrój w ćwiartki, a następnie przełóż do dużego, szklanego słoika i zalej miodem. Potem zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 40 dni. Spożywaj jedną łyżeczkę rano na czczo.

 

 

Likier z zielonych orzechów

Wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, obniżoną czynność tarczycy, łagodzi bóle głowy, bóle menstruacyjne i doskonale poprawia nastrój.

SKŁADNIKI:
  • 12 zielonych orzechów,
  • 1 litr brandy,
  • 400 g cukru,
  • 5 ziaren kawy,
  • 4 goździki,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 cytryna.
PRZYGOTOWANIE:

Orzechy starannie umyj, przekrój na pół, cytrynę pokrój w plasterki. Przełóż do dużego, szklanego słoika i dodaj cukier, ziarna kawy, goździki, cukier waniliowy. Zalej wszystko brandy, zamknij słoik i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 40 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a po tym czasie przecedź przez drobne sitko. Gotowe!

 

 

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Cenne garbniki, to jedno z najcenniejszych właściwości młodych liści orzecha włoskiego.

Herbatę z liści orzecha, stosuj na problemy ginekologiczne, z przewodem pokarmowym, na biegunkę oraz na stany zapalne oczu – w postaci okładów.

PRZYGOTOWANIE:

Młode liście orzecha włoskiego (10 g), drobno pokrój i zalej wrzątkiem (200 ml). Parz pod przykryciem przez 2 godziny, a następnie przecedź przez sitko. Pij zawsze przed posiłkami 3 łyżki 3 razy dziennie.

Powodzenia!
error: Content is protected !!