„Zebra” – Tradycyjne ciasto, które przypomina mi słodkie dzieciństwo

Co może być lepszego niż porcja pysznego, domowego ciasta, które zawsze ma unikalny wygląd… Kiedy naprawdę chcesz sobie zafundować coś słodkiego, ale nie koniecznie wysokokalorycznego – ten przepis jest dla Ciebie.

 

 

W końcu każdemu wolno mieć chwilę słabości. Jeśli jednak nie chodzi o dietę, ale o post, musisz albo powstrzymać się od słodkości, albo znaleźć alternatywne wyjście z sytuacji.
Podczas Postu zwyczajowo powstrzymujemy się od wszelkiego rodzaju pokus. Czekolada i pachnące wypieki w tym okresie schodzą na boczny tor. Na szczęście istnieje sposób na słodki deser, który wykonasz przestrzegając wszystkich zasad.
Oto przepis na pyszne, domowe ciasto z małą ilością cukru i kalorii, dzięki któremu możesz jeść to co lubisz, kiedy tylko chcesz. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI BIAŁEGO CIASTA
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 200 ml wody lub soku bananowego
  • 1 banan

 

SKŁADNIKI CIASTA CIEMNEGO
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g kakao
  • 200 ml wody lub kawy

 

PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce rozgnieć widelcem dojrzałego banana i wymieszaj z wodą (lub sokiem bananowym). Potem dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przejdź do następnego kroku.
2. Ciasto ciemne, przygotowujemy w taki sam sposób, jak białe. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki w osobnej, głębokiej misce.

 

3. Jeśli przygotowałaś już formę, przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem, możesz rozpocząć rozlewanie ciasta. Musisz to robić naprzemiennie jasne i ciemne. Możesz nadać ciastu jeszcze bardziej interesujący wzór za pomocą widelca lub wykałaczki – po prostu rysuj linie, mieszając warstwy w niektórych miejscach.

 

4. Włóż ciasto do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 40-45 minut.
5. Jeśli poczujesz wyrazisty aromat wydobywający się z kuchni, oznacza to, że pyszna „Zebra” jest gotowa! Wyjmij ją z piekarnika i podawaj przestudzoną, zniecierpliwionym domownikom.

 

Smacznego!

 

 

Zapewniam, że dwa razy takiego samego ciasta nie upieczesz! Wzór naszej „zebry”, za każdym razem będzie unikalny!

error: Content is protected !!