Pomidorowo-ziołowy farsz, zawijany w kapustę pekińską – Pyszna przekąska, którą wykonasz szybko i na każdą okazję

Bardzo ważne jest, aby używać składników dobrej jakości. Zawijańce będą lepsze, jeśli użyjesz dojrzałych i mięsistych pomidorów i dobrej jakości sera. Wybierz również dużą główkę kapusty, aby po usmażeniu, pozostała średniej wielkości.

 

Delikatne i aromatyczne zawijańce z pomidorowo-ziołowym farszem, świetnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie lub lekka przekąska.

Nikt nie przejdzie koło nich obojętnie, nawet najmłodsze pociechy. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 duża główka kapusty pekińskiej
  • 2 pomidorów
  • 4 jajka
  • 200 g twardego sera
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek ziół
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Liście kapusty pekińskiej oddziel od siebie, odcinając najgrubszą ich część. Każdego liścia ubij tłuczkiem. Do roztrzepanych jajek z solą i pieprzem dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

2. Ubite liście obtaczaj w jajku i smaż na rozgrzanej patelni z olejem po 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

3. Teraz przygotuj farsz. Z pomidorów usuń wodnistą część z pestkami i pokrój je w drobną kostkę. Potem dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser, śmietanę oraz posiekane zioła i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

4. Układaj farsz wszerz na każdym liściu i zawiń go w zgrabny rulon. Pyszne zawijańce są gotowe!

 

Farsz, który zawiniesz w liściach kapusty pekińskiej, możesz dowolnie modyfikować, według własnego uznania. Pomidor z ziołami doda przekąsce świeżości, a ser odrobinę delikatności. Smacznego!

error: Content is protected !!