Delikatne i aromatyczne zawijańce z pomidorowo-ziołowym farszem, świetnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie lub lekka przekąska.
Nikt nie przejdzie koło nich obojętnie, nawet najmłodsze pociechy. Do dzieła!
1. Liście kapusty pekińskiej oddziel od siebie, odcinając najgrubszą ich część. Każdego liścia ubij tłuczkiem. Do roztrzepanych jajek z solą i pieprzem dodaj mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Ubite liście obtaczaj w jajku i smaż na rozgrzanej patelni z olejem po 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
3. Teraz przygotuj farsz. Z pomidorów usuń wodnistą część z pestkami i pokrój je w drobną kostkę. Potem dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser, śmietanę oraz posiekane zioła i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Układaj farsz wszerz na każdym liściu i zawiń go w zgrabny rulon. Pyszne zawijańce są gotowe!