Zrobienie zapiekanki dla wielu z nas stanowi prosty sposób na obiad albo obfitą kolację.
Dlatego moją propozycją na dziś jest zapiekanka z ziemniakami i łososiem.
Zapewniam, że jest pyszna i dobrze sprawdzi się jako fajne danie nie tylko na obiad czy kolację, ale także jako propozycja w imprezowym menu.
Można ją przygotować bardzo prosto, bez komplikacji, nie potrzeba do niej jakichś niezwykłych składników, a same zwykle.
Oto lista potrzebnych produktów na przygotowanie zapiekanki:
-
700 g ziemniaków (każdy rodzaj będzie dobry),
-
pół litra mleka,
-
200 g sera emmentaler (ewentualnie inny, jeżeli tego nie mamy pod ręką),
-
400 g fileta z łososia,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 łyżka masła,
-
do smaku: sól, pieprz, słodka papryka oraz gałka muszkatołowa.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy bardzo drobno. Gotujemy ziemniaki 10 min. w mleku, do którego wcześniej dodajemy odrobinę soli, pieprzu, koperku i gałki muszkatołowej.
Ustawiamy piekarnik na temperaturę 200° stopni. Rozdrobnioną cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle. Następnie odcedzamy ziemniaki z mleka i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Mleka z gotowania ziemniaków absolutnie nie wylewamy, a rozpuszczamy w nim 100 g sera, dodając jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrojonego na kawałki łososia umieszczamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem uzyskanym z mleka i sera i posypujemy na wierz jeszcze startym serem.