Zapiekanka ziemniaczano-łososiowa albo „łosoś zanurzony w ziemniakach”.

Zrobienie zapiekanki dla wielu z nas stanowi prosty sposób na obiad albo obfitą kolację.

 

Dlatego moją propozycją na dziś jest zapiekanka z ziemniakami i łososiem.
Zapewniam, że jest pyszna i dobrze sprawdzi się jako fajne danie nie tylko na obiad czy kolację, ale także jako propozycja w imprezowym menu.
Można ją przygotować bardzo prosto, bez komplikacji, nie potrzeba do niej jakichś niezwykłych składników, a same zwykle.

 

Oto lista potrzebnych produktów na przygotowanie zapiekanki:
  • 700 g ziemniaków (każdy rodzaj będzie dobry),
  • pół litra mleka,
  • 200 g sera emmentaler (ewentualnie inny, jeżeli tego nie mamy pod ręką),
  • 400 g fileta z łososia,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka oraz gałka muszkatołowa.

 

Przygotowanie
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy bardzo drobno. Gotujemy ziemniaki 10 min. w mleku, do którego wcześniej dodajemy odrobinę soli, pieprzu, koperku i gałki muszkatołowej.

 

Ustawiamy piekarnik na temperaturę 200° stopni. Rozdrobnioną cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle. Następnie odcedzamy ziemniaki z mleka i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Mleka z gotowania ziemniaków absolutnie nie wylewamy, a rozpuszczamy w nim 100 g sera, dodając jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokrojonego na kawałki łososia umieszczamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem uzyskanym z mleka i sera i posypujemy na wierz jeszcze startym serem.

 

Tak przygotowane naczynie z potrawą wkładamy do piekarnika na około 15-20 min. Następnie wyciągamy, kroimy natkę pietruszkę, posypujemy naszą zapiekankę. Można podawać do stołu.
Smacznego!

error: Content is protected !!