
Do niedawna, sernik i makowiec królowały w Święta. Teraz, piekę sernik z makiem, który przechodzi najśmielsze oczekiwania moich gości i stał się prawdziwym hitem Świąt. Teraz podczas jednego pieczenia, serwuję dwa ulubione ciasta… w jednym. Do dzieła!
1. W garnku z pomocą trzepaczki, wymieszaj mleko, masło cukier i mak. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

2. Następnie, powoli dodawaj kaszę mannę i gotuj do miękkości. Gotową masę odstaw do wystygnięcia.

3. W osobnej misce, wymieszaj roztrzepane jajka z twarogiem i szczyptą soli.

4. Teraz, do masy twarogowej dodaj wystudzoną masę makową i całość dobrze wymieszaj.

5. Teraz przygotuj ciasto kruche: Blenderem, wymieszaj masło, szczyptę soli, cukier i mąkę. Potem zagnieć jednolite ciasto.

6. Gotowe 3/4 ciasta, przełóż do formy tworząc boki. Wypełnij formę z ciastem masą twarogową i wygładź. Wierzch ciasta, posyp na całej powierzchni pokruszonym, pozostałym ciastem.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut – aż się zarumieni. Gotowe!

