Wieprzowa polędwiczka w cieście- soczyste, pyszne oraz aromatyczne mięso w cieście chrupiącym , bez wyjątku zachwyci każdego.

Gdy szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny- to trafiłaś idealnie!

 

Aromatyczne, soczyste oraz pyszne mięso z dodatkiem chrupiącego ciasta to rewelacyjne połączenie , które za każdym razem wygląda pięknie na uroczystościach lub na Świątecznym stole. Smak ten zachwyci na pewno każdego i wszyscy będą się tym daniem zajadali. Koniecznie spróbuj sama , a zobaczysz jakie jest pyszne!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 800 g wieprzowej polędwiczki
  • Cebula
  • Pomidor
  • Jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • Kminek do smaku
  • Pieprz mielony czarny do smaku
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Sezam do smaku
  • 500 g francuskiego ciasta bez drożdży

 

WYKONANIE:

1.Umyj, oczyść oraz ręcznikiem papierowym osusz polędwiczki.

 

2.Do miseczki wlej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, pieprz oraz sól, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj całą powierzchnię polędwiczki. Miskę przykryj folią spożywczą i przez 2 godziny przechowuj w lodówce.

 

3.Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż obraną oraz w kosteczkę pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę , przypraw cukrem, solą i dokładnie całość wymieszaj. Do wrzenia doprowadź i przez kilka minut gotuj , następnie z ognia zdejmij.

 

4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż zamarynowane mięso po obu stronach na złoty kolor.

 

5. Blachę posmaruj masłem , mąką oprósz następnie wyłóż ciasto. Połowę przygotowanej pomidorowej mieszanki posmaruj dno ciasta, na to połóż przygotowaną polędwiczkę i resztą mieszanki wysmaruj. Mięso zwiń dokładnie w cieście , a powierzchnię posmaruj roztrzepanym jajkiem następnie posyp sezamem.

 

6.Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!