Aromatyczne, soczyste oraz pyszne mięso z dodatkiem chrupiącego ciasta to rewelacyjne połączenie , które za każdym razem wygląda pięknie na uroczystościach lub na Świątecznym stole. Smak ten zachwyci na pewno każdego i wszyscy będą się tym daniem zajadali. Koniecznie spróbuj sama , a zobaczysz jakie jest pyszne!
1.Umyj, oczyść oraz ręcznikiem papierowym osusz polędwiczki.
2.Do miseczki wlej olej, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, pieprz oraz sól, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj całą powierzchnię polędwiczki. Miskę przykryj folią spożywczą i przez 2 godziny przechowuj w lodówce.
3.Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż obraną oraz w kosteczkę pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę , przypraw cukrem, solą i dokładnie całość wymieszaj. Do wrzenia doprowadź i przez kilka minut gotuj , następnie z ognia zdejmij.
4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż zamarynowane mięso po obu stronach na złoty kolor.
5. Blachę posmaruj masłem , mąką oprósz następnie wyłóż ciasto. Połowę przygotowanej pomidorowej mieszanki posmaruj dno ciasta, na to połóż przygotowaną polędwiczkę i resztą mieszanki wysmaruj. Mięso zwiń dokładnie w cieście , a powierzchnię posmaruj roztrzepanym jajkiem następnie posyp sezamem.
6.Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Życzę smacznego!