Udka z kurczaka to najdelikatniejsza jego część, więc jeśli chcesz zastąpić je innym rodzajem mięsa, np. filetem z kurczaka, to gwarantuję, że nie będzie już tak delikatnym i pysznym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Uda z kurczaka umyj, oczyść, wytnij kości i skórę. Suszony czosnek wymieszaj z solą, pieprzem, 1 łyżeczką rozmarynu, 1 łyżeczką tymianku i suszoną cebulą. W powstałej mieszance zanurzaj udka i smaż na oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor. Usmażone udka kurczaka przełóż do garnka.
2. Na rozgrzanej patelni z masłem, usmaż pieczarki i dopraw 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, solą, pieprzem, resztą rozmarynu i tymianku oraz ulubionymi ziołami. Następnie dodaj śmietanę, starty parmezan i duś pod przykryciem przez kilka minut.
3. Na koniec zalej udka pieczarkowo-śmietanowym sosem i gotuj razem przez 5 minut. Gotowe!
Delikatne udka w kremowym, pieczarkowym sosie, podawaj na ciepło z ryżem lub puree ziemniaczanym w towarzystwie pysznych surówek ze świeżych warzyw.