Kluski leniwe, według przepisu mojej babci z pewnością zawsze będą gościć w moim domu

Twaróg jest zdrowym produktem mlecznym, bogatym w białko i wapń. Najczęściej z twarogiem przygotowujemy pyszne ciasta, drożdżówki, serniki i pierogi. Jednak z twarogiem, można również przyrządzić pyszne kluseczki.

 

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki, doceni każde dziecko i każdy dorosły łasuch. Co najciekawsze mogą być zarówno obiadem, jak i sytym deserem. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • wanilina do smaku
  • 1,5 szklanki mąki

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli jest taka potrzeba, odciśnij twaróg z wody przez gazę. Następnie zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier, sól i pół stopione masło. Wymieszaj.

 

2. Wsyp szklankę przesianej mąki do masy i masy. Zagniataj ciasto, posypując mąką do momentu, kiedy przestanie przylegać do rąk.

 

3. Podziel ciasto na 4-6 części, z każdej zroluj wałeczek (jak na kopytka).

 

4. Spłaszcz je palcami i pokrój na 4 cm. kawałki. Gotuj w garnku z lekko osoloną wodą partiami, jak wypłyną na wierzch – wyjmij je z wody.

 

5. Polej olejem, aby się nie skleiły i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz podsmażyć je na maśle, na złoty kolor. Podawaj świeże z wody lub podsmażone z kwaśną śmietaną lub cukrem. Smacznego!

 

Oprócz kwaśnej śmietany istnieje wiele różnych dodatków odpowiednich dla tych kluseczek. Możesz podawać je również z dżemem, miodem lub gorącą czekoladą, a także z owocami. W każdej wersji są pyszne i wyjątkowe na swój sposób.

 

Jedyny minus tego dania jest taki, że nie powinny go jeść osoby z nietolerancją laktozy. Jest też nieco kaloryczne, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nie co.

error: Content is protected !!