Twarogowa pyszność – Proste i szybkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Moi bliscy nie mogą mu się oprzeć, więc znika ze stołu błyskawicznie

Jeśli jesteś miłośnikiem lekkich i zdrowych deserów, które możesz serwować Swoim bliskim bez żadnych wyrzutów sumienia – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Twarogowa pyszność smakuje wyśmienicie, przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, które zawsze masz w swojej kuchni. Mam tylko jedną radę – lepiej przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • twaróg (700 g)
  • mąka (300 g)
  • cukier puder (300 g)
  • masło (250 g)
  • kakao (4 łyżki stołowe)
  • żółtka (4 szt.)
  • białka (4 szt.)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania spodu ciasta: W dużej misce, wymieszaj mąkę, 150 g cukru pudru, zimne masło, kakao, proszek do pieczenia i trzy żółtka. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto i podziel je na na dwie części. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W misce, rozgnieć twaróg widelcem, dodaj pozostały cukier puder, 1 żółtko i cukier waniliowy.

3. W osobnej misce, ubij mikserem białka z 4 jajek na sztywno i wymieszaj pianę delikatnie szpatułką z nadzieniem twarogowym.

4. Formę, wyłóż papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż rozwałkowaną i wcześniej schłodzoną jedną część ciasta.

 

5. Teraz, wyłóż masę twarogową i na nim rozwałkowaną drugą część ciasta.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Gotowe!

 

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możesz oprószyć je obficie cukrem pudrem lub ozdobić według uznania. Potem, wołaj bliskich na pyszny deser. Smacznego!

error: Content is protected !!