Tarta z kurczakiem i pieczarkami – Idealna ciepła kolacja dla każdego

Genialne połączenie delikatnego ciasta z kurczakiem i pieczarkami, to świetna propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny.

 

Szybkie i łatwe w przygotowaniu posiłki, są najlepszą propozycją dla wszystkich pracujących Pań domu. Wykorzystane składniki są łatwo dostępne i należą do ulubionych, zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych domowników.

 

 

W zależności od indywidualnych upodobań, można z powodzeniem dodać inne ulubione warzywa, co dodatkowo urozmaici smak tej wyjątkowej tarty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g twardego sera
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do mąki dodaj miękkie masło i 1 jajko, dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe, uformowane w kulkę ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

2. Ugotowanego z warzywami fileta z kurczaka, pokrój w drobną kostkę. Pokrój również pieczarki i cebulę w drobną kostkę. Podsmaż cebulę i pieczarki na patelni z małą ilością tłuszczu.

 

3. Teraz dodaj pokrojonego fileta i smaż jeszcze przez ok 6 minut.

 

4. Teraz zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach, dodaj do niego śmietanę i pozostałe jajka.

 

5. Ciasto rozwałkuj i ułóż w formie, tworząc brzegi. Po nakłuwać widelcem całą jego powierzchnię i ułóż na nim farsz. Na koniec zalej całość mieszanką śmietanową.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-40 minut. Podawaj na ciepło, smacznego!

 

 

error: Content is protected !!