Ciasto jogurtowe z borówkami – Pyszne, ekspresowe ciasto w kilka minut. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Ekspresowe ciasto, którego smaku jeszcze długo po zjedzeniu ostatniego kawałka nie zapomnisz. Z miejsca zapragniesz upiec następne… Genialnie proste w przygotowaniu – zajmie Ci to tylko kilka minut, a czas oczekiwania będzie najtrudniejszy. W sezonie borówkowym, gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu i zawsze robię podwójną porcję. Znika ze stołu błyskawicznie… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 – 250 g borówek (lub jagód)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy do smaku
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do posypania blaszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj jogurt i dobrze wymieszaj.

 

2. Teraz, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

 

3. Formę, wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

 

4. Do tak przygotowanej formy, wsyp umyte wcześniej borówki (lub jagody).

 

5. Zalej borówki w formie przygotowanym ciastem i wygładź powierzchnię.

 

6. Piecz przez 35-45 minut w piekarniku, rozgrzanym do 175 ° C. Gotowe!

 

Ciasto po wystudzeniu wyjmij z formy i odwróć spodem do góry. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi.

error: Content is protected !!