Kefirowa Szarlotka – Pulchna, delikatna i aromatyczna. Najlepsza, jaka kiedykolwiek jadłam.

O tym, że szarlotka jest pyszna, nikomu nie muszę przypominać, ponieważ każdy z nas jadł ją upieczoną w co najmniej kilku odsłonach.

 

Przyznam, że kilka razy sama przekonałam się na własnej skórze, że jednak może istnieć jeszcze lepsza szarlotka niż ta poprzednia.

 

 

Szarlotka na kefirze według tego przepisu, zostanie już z Wami na zawsze…

Podzielę się z Wami przepisem na szarlotkę, która jest nie tylko pyszna, ale wprawi wszystkich domowników w świetny nastrój i sprawi, że nagle ogarnie Was szczęście…

SKŁADNIKI:
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka kefiru
  • 200 g kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Sody
  • 20 g kakao
  • 50 g masła

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: kaszę mannę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Oddzielnie ubij jajka z kefirem. Teraz połącz ze sobą przygotowane składniki i wymieszaj.

 

2. Ugnieć lekkie i gładkie ciasto, a następnie odstaw na 20 minut, aby kasza manna dobrze spęczniała.

3. W międzyczasie przygotuj jabłka: obierz jabłka, pokrój na 8 plastrów. W małym garnku rozpuść masło i dodaj do niego jabłka. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.

 

4. Formę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia, posmaruj masłem, a następnie ułóż na nim jabłka. Następnie przykryj je dokładnie, przygotowanym wcześniej ciastem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw do przestygnięcia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Minimalny zestaw potrzebnych produktów, zachęca do ponownego pieczenia, a jej smak jest tego wart! Nawiasem mówiąc, ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i szarlotką serwowaną przez moją ukochaną babcię.

 

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, a z nami wrażeniami z pierwszego pieczenia!

error: Content is protected !!