Przyznam, że kilka razy sama przekonałam się na własnej skórze, że jednak może istnieć jeszcze lepsza szarlotka niż ta poprzednia.
Szarlotka na kefirze według tego przepisu, zostanie już z Wami na zawsze…
Podzielę się z Wami przepisem na szarlotkę, która jest nie tylko pyszna, ale wprawi wszystkich domowników w świetny nastrój i sprawi, że nagle ogarnie Was szczęście…
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: kaszę mannę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Oddzielnie ubij jajka z kefirem. Teraz połącz ze sobą przygotowane składniki i wymieszaj.
2. Ugnieć lekkie i gładkie ciasto, a następnie odstaw na 20 minut, aby kasza manna dobrze spęczniała.
3. W międzyczasie przygotuj jabłka: obierz jabłka, pokrój na 8 plastrów. W małym garnku rozpuść masło i dodaj do niego jabłka. Duś na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
4. Formę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia, posmaruj masłem, a następnie ułóż na nim jabłka. Następnie przykryj je dokładnie, przygotowanym wcześniej ciastem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw do przestygnięcia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Minimalny zestaw potrzebnych produktów, zachęca do ponownego pieczenia, a jej smak jest tego wart! Nawiasem mówiąc, ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i szarlotką serwowaną przez moją ukochaną babcię.