Szarlotka Carska – Pyszne i niebiańsko delikatne kruche ciasto z aksamitnym nadzieniem. Idealna na każdą okazję.
428
Szarlotka Carska, według legendy, była kiedyś prawdziwą ucztą w carskim dworze.
Dziś z przyjemnością przygotujesz i podasz ja domownikom lub zapowiedzianym gościom.
Pyszne, delikatne kruche ciasto z soczystym i aromatycznym nadzieniem, nie pozostawi nikogo obojętnym. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO I
-
1,5 szklanki mąki
-
85 g masła
-
1 jajko i 1 żółtko
-
1 łyżka śmietany
-
0,25 szklanki cukru
-
10 g proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
forma do pieczenia o średnicy 24 cm
SKŁADNIKI NA CIASTO II
-
1,25 szklanki mąki
-
1.25 szklanki cukru
-
115 g masła
-
10 g proszku do pieczenia
-
1 saszetka (2 g) cukru waniliowego
SKŁADNIKI DO NADZIENIA
-
800 g kwaśnych jabłek
-
2 łyżki mąki
-
40 g masła
-
2 jajka i 1 białko
-
1/2 łyżki śmietany
-
1,25 szklanki cukru
-
1 saszetka (2 g) cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1. Ciasto 1: W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, dodaj cukier i sól oraz stopione masło.
2. Wymieszaj i dodaj jajka i śmietanę, potem zagniataj ciasto.
3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
4. Ciasto 2: Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
5. Wlej stopione masło i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
6. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki.
7. Wymieszaj 2/3 cukru z masłem, cukrem waniliowym i odstaw na 5 minut.
8. Osobno ubij jajka, cukier i mąkę. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
9. Teraz wymieszaj jabłka z ubitymi jajkami i kwaśną śmietaną.
10. Wyjmij ciasto 1 z lodówki i przełóż do natłuszczonej formy, tworząc brzegi.
11. Teraz do formy przełóż nadzienie z jabłkami.
12. Ciasto 2 wyjmij z lodówki i pokrusz w dłoniach na nadzieniu ciasta.
13. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50–55 minut.
14. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przełóż na talerz.
15. Szarlotka Carska jest gotowa. Smacznego!