Szarlotka Carska – Pyszne i niebiańsko delikatne kruche ciasto z aksamitnym nadzieniem. Idealna na każdą okazję.

Szarlotka Carska, według legendy, była kiedyś prawdziwą ucztą w carskim dworze.

 

 

Dziś z przyjemnością przygotujesz i podasz ja domownikom lub zapowiedzianym gościom.
Pyszne, delikatne kruche ciasto z soczystym i aromatycznym nadzieniem, nie pozostawi nikogo obojętnym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO I
  • 1,5 szklanki mąki
  • 85 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,25 szklanki cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma do pieczenia o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI NA CIASTO II
  • 1,25 szklanki mąki
  • 1.25 szklanki cukru
  • 115 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 saszetka (2 g) cukru waniliowego

 

SKŁADNIKI DO NADZIENIA
  • 800 g kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki mąki
  • 40 g masła
  • 2 jajka i 1 białko
  • 1/2 łyżki śmietany
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 saszetka (2 g) cukru waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ciasto 1: W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, dodaj cukier i sól oraz stopione masło.

 

2. Wymieszaj i dodaj jajka i śmietanę, potem zagniataj ciasto.

 

3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

 

4. Ciasto 2: Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

 

5. Wlej stopione masło i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

 

6. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki.

 

7. Wymieszaj 2/3 cukru z masłem, cukrem waniliowym i odstaw na 5 minut.

 

8. Osobno ubij jajka, cukier i mąkę. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

 

9. Teraz wymieszaj jabłka z ubitymi jajkami i kwaśną śmietaną.

 

10. Wyjmij ciasto 1 z lodówki i przełóż do natłuszczonej formy, tworząc brzegi.

 

11. Teraz do formy przełóż nadzienie z jabłkami.

 

12. Ciasto 2 wyjmij z lodówki i pokrusz w dłoniach na nadzieniu ciasta.

 

13. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50–55 minut.

 

14. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przełóż na talerz.

 

15. Szarlotka Carska jest gotowa. Smacznego!

 

 

 

Jeśli jabłka są słodkie, możesz zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Ilość podana w przepisie jest przeznaczona na szarlotkę z bardzo kwaśnych jabłek – Antonówkę. Możesz również zmieszać jabłka z gruszkami, brzoskwiniami, bananami, truskawkami, porzeczkami lub rabarbarem. Wszystko zależy od Twoich upodobań.

error: Content is protected !!