Dzięki temu przepisowi przygotujemy specjalny napój, który dostarczy nam potrzebnych witamin i ochroni naszą odporność.

Witaminy i minerały są niezbędne do utrzymania organizmu w zdrowiu i zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych, które mogą uszkodzić jego układ odpornościowy. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są produkty naturalne.

Miód, kurkuma, imbir i cynamon są doskonałym źródłem właściwości prozdrowotnych. Kombinacje powyższych produktów mogą stanowić „tarczę ochronną” dla Twojego organizmu.

Oto przepis, jak zrobić napój z kombinacji tych składników. Napój ten jest szczególnie pomocny w sezonie grypowym. Skróci on czas trwania choroby i złagodzi objawy. Należy jednak stosować go codziennie, aby zapobiec dalszej infekcji.

Również wieloletni palacze powinni zaparzać tę herbatę i często ją pić, ponieważ ma ona silne i naturalne właściwości oczyszczające płuca i oskrzela. W czasie choroby może ona również pomóc w łagodzeniu kaszlu.

 

Potrzebne składniki:

  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Miód – około 1/2 łyżeczki
  • Woda – 2 szklanki
  • 3 szt. goździków
  • Liść laurowy – 2/3 szt.
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny cały – 1 łyżeczka
  • imbir

 

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do małego rondelka i wymieszaj z nią kurkumę.

Po oczyszczeniu, drobno zetrzeć imbir lub utrzeć go w moździerzu. Można go dodać do wody z kurkumą.

W moździerzu rozetrzeć lub zmiażdżyć czarny pieprz. Wymieszać z pozostałymi produktami.

Wmieszaj resztę składników, w tym goździki, cynamon i liść laurowy.

Doprowadź mieszaninę do wrzenia na małym ogniu. Doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.

Pozostawić herbatę do ostygnięcia w czajniku. Przecedzić herbatę przez sitko i dodać miód lub sok z cytryny.

 

Smacznego! Ta pyszna herbata pomoże wesprzeć Twój układ odpornościowy. Na zdrowie!

error: Content is protected !!