Zazwyczaj do frytek lub ziemniaków stosowaliśmy majonez lub ketchup, ale nie są one ani lekkie ani zdrowe. Postanowiłam to zmienić i poszukać przepisu na zdrowszy dodatek do ziemniaków.
Znajdziesz tu trzy przepisy na wyśmienite sosy do ziemniaków. Zapraszam serdecznie.
Do miseczki włóż 100 gramów miękkiego twarogu, dodaj 2 łyżki śmietany , sól, 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, garść orzechów (prażonych orzeszków ziemnych lub włoskich) oraz posiekany pęczek ziół. Za pomocą blendera wszystko zmiksuj na gładką masę , następnie włóż do lodówki aby się schłodził. Tak przygotowany sos pasuje do ziemniaków pod każdą postacią.
W drobną kostkę pokrój 3-4 średnie ogórki kiszone oraz pół cebuli. Na twardo ugotuj jajo, następnie pokrój w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzuć do miseczki, następnie dodaj 2-3 łyżki śmietany. Przez około 3-4 godzin przechowuj gotowy sos w lodówce. Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
W drobną kostkę pokrój cebulę oraz 100 gram pieczarek, następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jak cebula zacznie puszczać sok zacznij dodawać 3-4 łyżki wody i 1-2 łyżeczki sosu sojowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na małym ogniu duś przez 5 minut, dodaj 100 gram kwaśnej śmietany przypraw solą oraz pieprzem, podczas podgrzewania cały czas mieszaj, ale pamiętaj nie zagotuj sosu. Jak masz ochotę dodaj świeże lub suszone grzyby leśne. Życzę smacznego!
Przekaż te przepisy swoi bliskim, a z nami podziel się swoimi odczuciami.