Tak przygotowanej wołowiny jeszcze nie jadłaś. Mięso, które rozpływa się w ustach, to prawdziwy hit na moim stole

Wołowina, zazwyczaj musi się długo dusić, a źle marynowana i tak pozostaje twarda i ciągnąca. Jednak przygotowana według tego, sprawdzonego przepisu, zawsze jest doskonała i pyszna.

 

 

Odkąd serwuję ją podczas uroczystości rodzinnych i spotkań ze znajomymi, zawsze znajdzie się ktoś, kto koniecznie chce dołączyć ten przepis do swoich ulubionych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g wołowiny
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 kg soli
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml octu z białego wina
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania marynaty: Dokładnie wymieszaj ze sobą ocet winny, wino, oliwę z oliwek, dodaj rozmaryn i pieprz.

2. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem mięso. Włóż mięso do marynaty na co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).

 

3. Do wysokiego naczynia żaroodpornego, przykrytego papierem do pieczenia przełóż mięso i zalej przygotowaną marynatą. Dodatkowo przykryj mięso papierem do pieczenia i zasyp solą.

 

4. Piecz mięso w piekarniku, rozgrzanym do 195°C,  przez 30 minut. Podawaj wołowinę, pokrojoną w cienkie plasterki. Smacznego!

error: Content is protected !!